Om oss

Byggnadsvård som ledstjärna

Av en slump såg vi något rött skymta mellan träden vid en promenad på Billuddens naturreservat. Det visade sig vara Sågarbo herrgård och som då var i ett erbarmligt tillstånd. Alla stora tak såg ut som planetarier, man såg stjärnorna genom hålen i taket och det regnade in..

Men inget kunde hejda vår entusiasm över denna 1600-tals gård som även kallas Anckarströmska herrgården. 1690 byggdes gården av Claes Depken som adlades Anckarström för sin framgångsrika tillverkning av ankare, för övrigt samma släkt som är förknippad med mordet på Gustav III 1792.

Med byggnadsvård som ledstjärna tog vi oss an restaureringen och började sakta men säkert vår långa resa för att bevara dessa kulturbyggnader och kulturmiljön. Vi skapar en verksamhet inom besöksnäringen

Sågarbo är beläget i ett UNESCO biosfärområde och vår ambition är att bevara och främja naturmiljön för mångfalden av djur. Diskussioner har inletts om utsättning av rödlistade fjärilar. Vi kommer även att plantera en blomsterfröblandning för att humlor och vilda bin ska ha tillgång till pollen och nektar, men även fjärilar och fåglar gynnas av blommorna.

Familjen Tjernström

Entrence door to Sågarbo herrgård

KONTAKT  

Adress
814 93  Älvkarleby

Telefonnummer
+46 (0)76 811 11 90

E-post
stuga@sagarboherrgard.se

Följ oss

KONTAKT­FORMULÄR